2012. április 16., hétfő

Alkalmazás létrehozása az új felületen

Nem biztos, hogy nagy problémát jelent mindenkinek a változás, de azért lehet, hogy érdemes újra onnan indulnunk, hogy mégis hogy hozom létre az új facebook-appunkat. A folyamat nagyjából ugyanaz, de azért megmutatom az alapbeállításokat. Most is azzal kezdünk, hogy meglátogatjuk a fejlesztői webhelyet: http://facebook.com/developers/. Ha még nem jártál itt, akkor először telepítened a facebook-fejlesztői alkalmazást, ugyanúgy, ahogy anno is kellett, viszont ha már fejlesztettél, akkor itt az eddigi appjaid listáját (illetve a kijelölt app összefoglalóját) látod. Nem árulok el nagy infót azzal, hogy új létrehozása a fenti "+ Create New App" gombra kattintva kezdődik :)
Ekkor feljön egy kis form, ami megkérdi az új alkalmazásunk megjelenítési nevét (App Name) és az elérhetőségben (linkben) szereplő nevét (App Namespace - csak kisbetű és alulvonás lehet benne), igényelhető még Web Hosting szolgáltatás is, ami nem tudom, hogy miként műkszik, mert még nem próbáltam :) ha van saját tárhelyünk, akkor erre nincs szükség. Akkor csak haladjunk tovább, feljön a jó öreg "Security Check Required" form a csodás kis krikszkrakszokkal, amiket a 3. próbálkozásra talán sikeresen ki is tudsz olvasni :) majd már létre is jött az alkalmazásod profilja. Ha minden igaz, a létrehozást követően egy ilyen látvány fogad Téged:


Felül, és az alapadatoknál is megjelenik az alkalmazásod neve, felül láthatod az egyedi azonosítóját és a titkos azonosítót, amit csak Te tudhatsz. Az "edit icon" linkkel új mini ikon-képet tölthetsz fel, valamint ha a nagyobb képre viszed az egeret ott is megjelenik a lehetőség, hogy módosítsd az app alapértelmezett képét.
Alul látunk pár aranyos kis kategóriát ("website", "App on Facebook", stb), amikre kattintva újabb űrlapok nyílnak le. Ezek közül most amire szükségünk van, az az "App on Facebook" rész. Itt meg kell adnunk a Canvas URL-t, ami a tárhelyünkön lévő "weboldalra" mutat (PL: http://oldalam.hu/facebook_appom/). Azt mondanom sem kell, hogy azon a helyen egy index.php-ra fog keresni a facebook :) És már kötelező megadni a Secure Canvas URL-t, ami valószínűleg csak annyiban tér el a másiktól, hogy "https"-sel kezdődik (ha a tárhely nem élvez SSL támogatást, akkor azok a facebook lakók, akiknél be lett kapcsolva a biztonságos böngészés, nem látják az alkalmazásodat). A Canvas Page mutatja, hogy a facebook-on milyen URL-en keresztül lesz elérhető az alkalmazásod. Az oldal legalján található a gomb, amivel mentheted a változásokat.
Akkor most hozzunk létre a már említett "index.php" fájlt, amibe egyelőre csak ezt a pár sort írjuk bele:
<html>
   <body>
      <h1>Ez már egy Facebook-alkalmazásként
      megjelenő weboldal</h1>
   </body>
</html>

Mentsük el és töltsük fel a tárhelyünkre, a Canvas URL-ként megadott helyre. Ekkor ha megnyitod az alkalmazásod Canvas Page-ként megadott linkjét, máris láthatod az eredményt. Tehát bármilyen weboldalként elkészíthető tartalmat megjeleníthetsz egy facebook-alkalmazásként, ha értesz a weboldalkészítéshez, akkor formázhatod, díszítheted, ahogy csak szeretnéd.

Na, akkor kész is! Így csinálsz alkalmazást. De ez nem elég... Te nem ezért vagy itt :) Te programozni is akarod az appod, dinamikus tartalmakat is akarsz generálni vele és használni akarod a facebook-SDK által nyújtott lehetőségeket :) Nemsoká az következik ;)