2012. április 17., kedd

Facebook-alkalmazás hozzáadása Facebook-oldalhoz

Egyelőre még csak olyan alkalmazást tudunk készíteni, ami gyakorlatilag egy statikus weboldal beágyazva a facebook-ba applikációként. Mi hasznát tudjuk venni ennek? Ennek is van valami haszna :) például ha van egy facebook-oldalunk, ahol minden promóciós célkitűzés nélkül szeretnénk valami pofás, egyedi tartalmat megjeleníteni, akkor azt egy már létező alkalmazás hozzáadásával (amitől lényegében egy új füllel bővül az oldalunk) megtehetjük. 
Érdemes megemlíteni, hogy ez hogy nézett ki régebben: volt egy facebook-oldalunk, kész volt az alkalmazásunk, megtekintettük az app profilját, majd az "add To my Page" linkre kattintva már el is indult a folyamat. Hogy néz ki most? Nos... ha ugyanezt a vonalat próbáljuk követni: a developersben kiválasztod az adott alkalmazás adatainak szerkesztését, már nem látod azt a lehetőséget, hogy "app profile", viszont látsz egy olyat, hogy "See App Timeline View" és sanszos, hogy ez az, amit keresünk. Viszont én, amikor erre ráklikkelek, akkor bravúrosan az üzenőfalamon kötök ki :D hát ez egyszerűen zseniális. Persze létre tudsz hozni egy saját oldalt az alkalmazásod számára, de ez megint nem az, ami nekünk kell... :)
Na, lássuk, hogy tudjuk ezt megoldani... a kezdeti lépések: menj az alkalmazás szerkesztéséhez (developers, majd a kiválasztott app-nál "Edit Settings"), legalul nyisd ki a "Page Tab" űrlapot, ezzel definiáljuk az alkalmazásunkat facebook-oldal füleként. A Page Tab Name lesz e megjelenítendő neve, a Page Tab URL és a Secure Page Tab URL ugyanazok, mint a Canvas URL és Secure Canvas URL, a Page Tab Image ad lehetőséget, hogy kiválasszuk a megjelenítendő "ikon-képet", a Page Tab Width esetében pedig a neked szimpi szélességet válaszd. Ezután "Save Changes", az alapok definiálása kész... De még mindig a nagy kérdés: Hogy a *** adjuk az oldalhoz??? Na, most végre elérkeztünk ide is. Ehhez egy linkre lesz szükséged:

http://www.facebook.com/dialog/pagetab?app_id=APP_ID&next=CANVAS_URL

Na, egy ilyen URL jelenti majd a megoldást a problémára. Ugye mennyivel egyszerűbb ez a megoldás? :D Csak meg kell találnod valahol ezt a linket és Neked kell bemásolgatnod a paramétereket... Na mindegy, a lényeg, hogy kivitelezhető. Az "APP_ID" helyére másold be az alkalmazásod App ID-jét, a "CANVAS_URL" helyére pedig a Canvas URL-t (pl: http://oldalam.hu/fb_alkalmazasom/ ). Ekkor - ha jó adatokat illesztettél be - az alábbi látvány fogad:


Ekkor csak klikk a "Choose Facebook Pages"-re és a listából válaszd ki az oldalt, amelyikhez hozzá akarod adni, majd "Add Page Tab". Ezután valamiért átirányít téged a Canvas URL-ben levő címre, de ez ne zavarjon meg :) látogasd meg a facebook-oldalad és alul máris látni fogod az új "menüt".
Sajnos egy igen fontos funkció (ami anno nagyon hasznos volt) ma már valamiért nem játszik: azelőtt ha facebook-oldalad szerkesztetted, volt olyan választási lehetőség, hogy "default landing tab", mellyel meghatároztad, hogy új látogatóid melyik lapot lássák először az oldaladon (pl: az alkalmazásodét), viszont valamilyen okból ma már ez nincs... vagy lesz később, vagy ez már csak privilégium... passz. Csak azt tudod tenni, hogy azt az URL-t promózod másoknak, ami közvetlenül arra a lapra vezet (ez tipikusan így néz ki: http://www.facebook.com/oldalam/app_123456789012345).

Természetesen, amikor programozni fogjuk az appokat, akkor azok facebook-oldalba integrálva is ugyanúgy fognak működni, szóval ez a hozzáadásos dolog mindig működik minden alkalmazásnál. Nem is... hazudtam egy kicsit, mert például a Like-kapura ez nem igaz, mert az nem működik, ha nem egy oldalon belül fut az alkalmazás. De azt is meglátjuk, hogy néz ki... :)